2011. október 17., hétfő

Hurrá, hétfő! - Heti muníció (minden) Távoli Barátnak

"Távoli barát! Távoli barát! Mosolya Lyuk az égen. Azon Üzen Át! Azon Üzen Át!"
Én pedig reggel, kicsi párákat eregetve kedvvel, rád gondolok, rád gondolok!
A meleg levegő, mint tudjuk, felfelé száll, távoli barát, a Lyukon a pára az égbe talál.

A piros sor Rutkai Borié, a többi a fürdőkádban született tőlem, szétszóródott barátaimon jártatva az eszemet.
Pestre szóródott szakadárok, Rutkai Bori és a Specko Jedno október 21-én, pénteken játszik a Jedermann ban, este 9-kor. A belépő csak 500ft.



HÉTKÖZNAPI LÖTYÖGÉS

Jó hír, hogy ugyanitt hétfőnként ingyenes Folk kocsma népzenész zeneakadémistákkal.
Vajon ki megy hétfőn este folk kocsmába táncolni? Én bizony mennék, de már egy ideje a hétfő megint hétfő, és minden estére van programom, amit azért egyáltalán nem bánok.

És ha, akár otthonról, némi zenével kinyitottuk a lelkünket, akkor gyerünk begyűjteni az ősz színeit! Akár élőben - tudjátok, kirándulás-, akár a tereinkbe csempészve. Hiába a csípős idő, annak örüljünk, hogy ez még nem a teljes kopárság, a színek melegek, mint a nyári napsütés. Nemsokára csak a fény felé tartott mézesüvegen át láthatunk hasonlót.

Hogy meghozzam a kedveteket, megmutatom, mit láthattok a Néprajzi Múzeumban. Ez a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállítás. Remélem, a képei bizonyítják, hogy nem valami lehangoló, poros dologról van szó. A Néprajzinak egyébként is különösen jó hangulata van. Hiába van szemben a Parlament, és hiába hatalmas palota, mégis, sugároz valami meghittséget. A belső csarnok arányai pedig fejedelmiek! (Menjünk hosszú szoknyában!)
A tárlat alapvetően nőkkel kapcsolatos társadalom- és ipartörténeti folyamatokat mutat be, érintve a 19. századtól megváltozó női szerepeket, a női munka gazdasági integrációjára tett kísérleteket.
Alapvetően nők által készített tárgyak jelennek meg a tárlaton. A kiállítás látványtervezője és rendezői szintén nők, és fontos célközönségét is a mai nők alkotják. Számukra különösen vonzó a tárlat, ha érdeklődnek a női sorsok, tárgyak, történetek iránt. - áll az ismertetőben.

Ilyen színorgia láttán már tényleg nem lehet kibírni, hogy ne indítsunk otthon is színterápiát.
Képet a falra! Ha beérjük kisebb nyomattal (nem ugyanaz, mint a poszter!), akkor elérhető áron juthatunk hozzá mondjuk Schalle képéhez. És még sok-sok alkotó munkáiból böngészhetünk a meskán.



Ha még ennél is jobban be vagyunk gerjedve, é közös otthoni elfoglaltságra vágyunk, készítsünk magunk/együtt a gyerekekkel valami új porfogót a lakásba. A női netes oldalak toposza fiatal nőkről, hogy reggel tejeskávé és laptop mellett ébredeznek, este pedig egy pohárka vörösbor mellett romantikáznak a férjükkel/kedvesükkel. Na, ha ez tényleg így van, akkor bizonyára rengeteg parafadugó van a háznál, mert ugye nem dobjátok ki! Alap kézműves kellék, mert színezhető, ragasztható, és egy gombostűvel bármihez applikálható. Mutatok néhány ötletet kiindulásnak, de lehet ám ezt sokkal színesebben is!


Íme a Dugófa és egy másik, amit októberben még tilos kimondani.

Mindkettő az etsyről, a linken megtaláljátok az alkotó boltját.

Az etsyre mindig érdemes benézni valami jó ötletért. Ott találtam ezt a könnyen elkészíthető esernyős faldekorációt goshandgolly boltjából, esős napokra.

Ha megrajzoltuk a sablonokat, a gyerekek kiszínezhetik. Én biztos nem ragasztanám a falra, egyrészt tuti nem lesz ilyen tökéletes, másrészt egy órán belül megrongálódna. De szekrényajtóra, vagy felakasztható kartonra igen.





SZOMBATI KULTÚR GYEREKEKKEL:

Ha a pénteket elloptuk magunknak, és Rutkai Borival andalogtunk, akkor a szombat legyen a gyerekeké.
Ne haragudjatok, de most néhány, csak budapesti program következik:
Ha nem voltatok színinjekcón a Néprajzi Múzeumban, akkor hétvégén hajrá. Indiános kiállítás is van, ami a gyerekeket talán jobban feldobja. A közelben van egy jó kis játszótér a Hunyadi téren, ahol fel lehet oldani a múzeumi jólviselkedést.


Azt tudtátok, hogy az Operában minden szombaton várják a gyerekeket?

Most, 22-én is Varázslatos opera 9.00 órától, 3-8 éves korú gyerekek számára:

A szülőkkel, vagy szervezett csoportban érkező ovisok és iskolások a gyönyörű Székely Bertalan teremben megismerkedhetnek az opera műfajával, valamint hangszerekkel, zenészekkel és énekesekkel – azaz az operaelőadások közreműködőivel – is találkozhatnak. Az interaktív zenés program után a gyerekek bekukkanthatnak a dalszínház legszebb termeibe is, miközben izgalmas történeteket hallhatnak az Operaházról – erről a csodálatos zenepalotáról. Találkozóhely: szombatonként a főbejáratnál, hétfőnként az Operaház Dalszínház utcai bejáratánál, a Királyi lépcsőháznál.Figyelem! Minden felnőttnek jegyet kell váltania, kivétel, ha csoporttal jönnek, mert akkor minden 5. gyerek után egy felnőtt díjtalanul jöhet. Jegyár: 1200 Ft.
Az jó, hogy interneten is lehet jegyet venni. Nem budapesteknek is érdemes betervezni, ha erre járnak.

Ha kortárs miliőre vágyunk, akkor mehetünk a másik kultúrpalotánkba. A MÜPA programot gyerekeseknek is érdemes figyelni, komolyan veszik az utánpótlás-nevelést. Erre a bábszínházra most még van jegy, szintén neten s megvehető.

A Veszprémi Kabóca Bábszínház előadása
2011. október 22. 11:00 - 12:00

Palya Bea–Gryllus Samu–Bolya Mátyás eredeti művét áthangszerelte: Lázár Zsigmond

+ 2 CSÜTÖRTÖKI ŐRÜLET

Heidenfest- Vadaknak.Idén is a Club 202-ben (ex-Wigwam) lesz a 2011-es Heidenfest budapesti állomása, október 20-án, csütörtökön. Akinek ez semmit nem mond, valószínűleg nem most fog a gyerekek kedvéért megismerkedn a viking metállal. De a zenekarok bemutatását bármilyen állapotban érdemes elolvasni csak úgy, szórakozásból. Szoptatás közben is vidám, szerintem.
Alkímia ma - Szelíd őrülteknek. Családos nem szakmabeliként kell egy kis specialitás az agyban, hogy ilyen kikapcsolódásra szakítsunk időt, de szerintem nyugodtan ki lehet törni a női torna vagy barátnőzés opciókból. Ha úgysem érünk rá soha semmire, akkor mekkora pofon a kiszámíthatóságnak, ha egy kis kémiával lazítunk! Figyelem, fizika is van! csütörtökön Varga Szilárd: Molekulák, amelyek megváltoztatták a világot című előadása. NEM CSAK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK!

+ 1 KÖZOKTATÁS

Nem utolsó sorban a linkelt minisztériumi honlapon el is lehet olvasni. Lehet, hogy érdemes, mert akkor nem futunk lukra, nem olyasmin dühöngünk, ami esetleg nincs is benn, és észrevesszük, ami benne van.

Véleményezési cím: koznevelesitorveny@nefmi.gov.hu









.

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...