2012. június 9., szombat

Alapsütik 2. - Tejespite

Szerző: FiloSzofi

Ígéretem szerint itt a süteménykollekciónk következő darabja, a tejespite.

Aki nem olvasta az előzményeket, annak elmondom, hogy Alapsütik címen azokat a recepteket fogom bemutatni, amelyek a hat éve működő háztartásunkban számtalan vendégség és házi nassolás után bekerültek az alapkészletbe. Gyorsan, biztonságosan elkészíthetők, és nagyon finomak. A biztonságos itt azt jelenti, hogy nem  nagyon lehet elrontani, nincsenek olyan fordulópontok, mint a "verjük habosra, de nem fehéredésig a tojássárgáját", meg "hevítsük, de vigyázzunk, ne forrjon" jellegű instrukciók, tehát kialvatlanul, szétesetten, bábozás és leckekikérdezés közben is el lehet készíteni.

A tejespite igazi veterán darab nálunk, mindenki kedvence, nem a fotó kedvéért tolakodott a sorba (mint a kuglóf). Gyümölcsös, tavaszi-nyári édesség, a legjobb egészen kihűtve. Ezt vegyük számításba, amikor gyorsan össze akarunk dobni valamit a családnak.




Egyszerűségét tekintve van A, B, C és D fokozat:

A - mindenféle tészta nélkül sütjük csak a tejes keveréket gyümölcsökkel

B - sütőformába lerakjuk a babapiskótákat, rászórjuk a gyümölcsöt, arra öntjük a tejes keveréket. A piskóták feljönnek a tetejére, nagyon guszta lesz, mikor kisül.(nálunk így készül leggyakrabban) 
 
C - a piskótát vagy zabkekszet morzsásítjuk (reszelő, késes aprító, vagy ami van), 3-5 dkg vajjal összekeverjük. Sütőforma aljára lapítjuk, és elősütjük kb 10 percig. Ezután öntjük rá a folyékony részt és dobáljuk bele a gyümölcsöket. A képen az így készült változat látható.
D - ez a prémium változat. ( Gyümölcs nélkül is megállja a helyét) Dupla adaggal dolgozunk, 26-28 cm-es tortaformába. A folyékony masszába egy kisebb (asszem 25 dkg-os) doboz mascarponét keverünk. A lisztet nem duplázzuk, elég úgy másfélszeres mennyiség, és a tejből is lehet kevesebb.  (De úgy is csináltam, hogy simán dupláztam mindent, és plusz egy doboz mascarponét tettem bele, úgy is jó.) Ha egészben hagyott babapiskótával csináljuk, ügyeljünk rá, hogy a piskóták ne maradjanak szárazak.


Talapzat
10 dkg babapiskóta vagy zabkeksz
3-5 dkg vaj

Krém
3 tojás
8 dkg cukor
vanília (rúd/aroma/ vaníliás cukor, ami van)
15 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
csipet só
3 marék gyümölcs. Igazán a piros gyümölcsök valók hozzá.

A gyümölcs kivételével a krém hozzávalóit egyszerűen összekeverjük egy tálban. Géppel nem gond a csomómentesség, a sorrend sem igazán számít.

Sütés: kb. 30 perc 180 fokon. A fél óra elég pontosan be szokott jönni az én régi gázsütőmben. Picit megmozgatjuk, és már nem remeg a közepe, akkor jó.

Érdemes sütőpapírral bélelni a formát vagy tepsit. Kapcsos tortaformát mindenképp, az enyém például ereszt egy kicsit, úgyhogy teljesen bélelem.

4 megjegyzés:

cucka írta... [Válasz erre...]

óóóó, ez brutálisan jól néz ki. (pokolba a rohadt fogyókúrámmal éppmost, amikor érik a meggyfa...)

megcsinálom holnap, és egy szeletke erejéig juszt is elcsábulok....

és KÖSZI!

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Nem szeretnék nagyon kezdőnek tűnni, de ha már felmerült: nekem még soha nem sikerült fehéredésig kavarnom a tojássárgáját. Habosra még csak-csak. Miért lehet ez?

Réka

Szofi írta... [Válasz erre...]

Cucka, nincs is benne sok cukor, igazán diétás süti!
A meggyfa meg király, remélem, még nem lombozott úgy le, mint a borsó.

Ti hogyan magoztok, van egy tuti magozó technikám, ha érdekel.

Ha megcsinálod, tényleg várd meg, míg rendesen kihűl! Remélem, ízleni fog!

Szofi írta... [Válasz erre...]

Réka, én sem vagyok profi, de azt hiszem, egyszerűen csak sokáig kell keverni. Nekem már sikerült géppel, cukor is volt benne, egy elég kényes sütinél, ott viszont pont ez volt a baj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...