2012. augusztus 24., péntek

Heti Muníció: Zsolti a béka

Szerző: Fakirma

A nyaralás többek között azért klassz, mert Messze van. Messzére/be azonban sajnos valahogy el kell jutni. Mi jellemzően autót használunk erre a célra (rendszerint két turnusban, mert egyszerre nem férünk be, így lesz a Messzéből Rohadtmessze). A kocsi tagadhatatlan előnye, hogy annyiszor állunk meg útközben pisilni, kakilni, hányni, fagyizni és lábat nyújtóztatni, ahányszor csak akarunk. Sajnos a megállások közti rövid, utazással töltött időt el kell tölteni valamivel: lehet aludni (ha-ha, csak vicceltem!), barkóbát játszani, mesélni, kártyázni, laptoppárnán rajzolni. Elég nagy macera, s én jobb szeretek bután bambulni kifelé az ablakon. Mióta  a CD lejátszóval felfegyverkezett Zöld Herceggel közös az utunk, ez a vágyam többé nem utópia, dübörög a gyerekzene, én pedig elmerülhetek a gondolataimban. Már amennyire a zene hagyja (és már amennyire maradtak gondolataim, de ez most nem fontos a téma szempontjából). Mert menet közben arra is rájöttem (és ehhez nem is kellet olyan nagyon sokat békében gondolkodnom), hogy az igényes és a gagyi gyereklemez abból a szempontból tök egyforma, hogy a tizedik kör után egytől egyig az ember idegeire megy.
Ezen a nyáron nálunk jelentősen javult a helyzet Zsolti a béka jóvoltából:







Bár nem egy mai darab, de hát én se vagyok  az, sok újdonság tőlem már nem várható, Zsolti pedig elég üde kompromisszum ahhoz, hogy hét éve ellenére megérdemeljen néhány elismerő szót. Sokadszorra hallgatva is friss és könnyen emészthető, még egy tengerparti kiruccanás során is szerethető útitárs. Ma már szégyellem, hogy szívtelenül száműztem életemből, amint a fiaim kinőttek zeneileg aktív időszakukból (ez nem volt egy hosszú periódus), de most kétségbeesésemben újra felfedeztem Preember  polcán a porosodó CD-k között:.
Zsolti egy különleges állat, aki retardált fejlődését kompenzálva vált az állatvilág szuperhősévé: nem csak erős, bátor és igazságos, hanem igazi környezetvédő is, aki elkötelezetten óvja állattársai életterét.
Rajta kívül számos fura szerzet tűnik fel a színen: például egy kicsi kakas, aki nagymamáról, nagypapáról és a kommunizmusról dalol, találkozhatunk személyesen Fehérló Fiával (a srácaim innen ismerik a gyönyörű népmesét), megismerkedhetünk egy kétes eredetű Gombahölggyel (szerintem a szám egy Gálvölgyi János paródia paródiája, Ember szerint egy delirium tremens legvégső stádiumához közeledő alkesz víziója), innen ismerjük Skatulyabácsit (aki olyan ronda néni, hogy egy bácsi), a kedvenc számomban pedig sok-sok csokiból készült  fura figura sorakozik fel egy gigalátomásban.
A Belga ezúttal -az én mércémmel mérve - zseniálisat alkotott, az első Majd megszokod lemeze után nekem vitathatatlanul ez a kedvencem. Bár a lemez mesés hangulatú, gyerekek szája íze szerint összeállított tematikával és bájos stílussal, szülői és szakmai tapasztalatom azt súgja, a célközönség mégsem az óvodás korosztály. Ennek ellenére meggyőződésem, hogy a kicsik számára semmiféle testi, lelki és szellemi károsodást nem okoz, a szülők mentális állapotára pedig egyenesen építő jelleggel hat. Mi - körültekintő szülők lévén - az egészséges egyensúly biztosítása érdekében Szécsi Pállal kombináljuk. A lányok őt is imádják, a fiúk nem, de ők nem számítanak (Vekerdy Tamás szerint 12 éves kor után minden nevelési kísérlet veszett fejsze nyele, mi ehhez tartjuk magunkat). Már csak azért is kuriózum a lemez, mert nem szerepelnek benne ocsmány kifejezések (vagy legalábbis nem nagyon). Külön ajándék, hogy még nagyonsokadik hallgatás után is lehet benne felfedezni eddig elsikkadt apró poénokat.
Nálunk egész nyáron mindenki örömére a Belga dübörgött. Az én szívem különösen repes, amikor Ember vezetés közben dalra fakad (Csoki, csoki, lécci, lécci, enélkül nem tudok leckét írni, Anyu, ha nem kapok csokit, a te lelkeden szárad, ha rosszul írom meg a házi-dogámat...), a kislányok pedig ütemesen rugdossák a taktust a hátunkon. Ilyenkor hatalmába kerít az annapetigergő fíling, sőt időnként minden bizonnyal még Bartos Erikáékat  is kenterbe verjük. Próbáljátok ki, felülmúlhatatlan érzés!

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...