2012. augusztus 17., péntek

Ínycsiklandó ünnep: országtorta és Szent István napi kenyér

Szerző: Onleány

Fotó: kormany.hu
Közeledik augusztus 20-a, a magyar államalapítás ünnepe, Magyarország születésnapja. Születésnap pedig nem létezhet születésnapi torta nélkül. A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdette ki az idei országtorta győztesét a szabolcsi almás máktortát, Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotását és cukormentes kistestvérét, a budapesti Zila Cukrászda cukormentes almatortáját egressel.

A versengés győztes finomságának alapanyagai a zamatos magyar alma és a sok helyütt a gasztronómiából száműzött, de itthon kedvelt és egészséges mák - egy kis fahéjjal és vaníliával fűszerezve alkotnak harmonikus ízvilágot.
A torták augusztus 19-20-án a budai rakparton a Magyar Ízek Utcájában (helyszín: Várkert Kaszinótól a Bem térig; időpont: 2012. augusztus 19-20. 12.00–24.00) lesznek kóstolhatók, s az ország mintegy százötven cukrászdájában kaphatók majd az idei év különlegességei. Az akcióban résztvevő cukrászdák listája itt megtekinthető.

Fotó: Árvai Károly
Szent István napja hagyományosan a kenyérszentelés ünnepe is. Ennek alkalmából került kihirdetésre tegnap a Magyar Pékszövetség kezdeményezésére a Szent István napi kenyér címért folyó versengés győztese, mely idén a Gere Pékség krumplkis-komlós-kovászos kenyere  lett. 
A kenyér hosszú érésű, igazi kovásszal készült. Jellemzője, hogy lisztre számolva negyven százalék főtt burgonyát tartalmaz, a kovászhoz komlóvirág porát is használták, ettől nyerte el jellegzetes kesernyés ízét, sűrűbb, tömöttebb, nedvesebb szerkezetét.



3 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

éhes vagyok!!!

Szofi írta... [Válasz erre...]

Tetszik, hogy a kenyér sem akármilyen, mert tényleg érdemes felhívni a különbséget a különböző lisztek, gazdag ízére.

A máknak is örülök, rajongó vagyok, nagyon magyar is, mégis sok helyen elszúrják, remélem ez sikerült. Kapolcson például háromból egy mákos rétes sem volt jó.
Viszont kellene egy olyan szabály, hogy négy éven belül ugyanaz a cukrász nem nyerhet...

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Sajnos nem olyan finom...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...