2012. december 13., csütörtök

Napi adventi feladvány - Milyen messze van Betlehem?

Szerző: FiloSzofi

Mert mi az, egy istállóban szülni, ahhoz képest, hogy valami távoli császár parancsára, otthonomat, segítőimet elhagyva, kilencedik hónapos terhesen végig kell kúsznom Palesztinán!
Milyen messze van Názárettől Betlehem? - JÁTÉK!

 Gondoltatok már arra, hogy amíg mi az adventi naptár ablakait nyitogatjuk, és számolgatjuk, mennyit kell  még aludni karácsonyig, akkor a bibliai történet szerint a várandós Mária és József Betlehem felé tart? A népi vallásosságot ez a momentum kevéssé, de a teológiát is leginkább a "nem jutott nekik hely a szálláson" félmondat ragadta meg, no meg az egész istálló sztori a maga szegénységével és kivetettségével.


Én azonban, így hathónapos terhesen hirtelen érzékennyé váltam a születés előtti hetek néma eseményeire is:

 [Lukács 2; 1-71Azokban a napokban történt, hogy Augustus császár rendeletet adott ki, hogy az egész földkerekséget írják össze. 2Ez az első összeírás Quirinius, Szíria helytartója alatt volt. 3Mindenki elment a maga városába, hogy összeírják. 4József is fölment Galilea Názáret nevű városából Júdeába, Dávid városába, Betlehembe, mert Dávid házából és nemzetségéből származott, 5hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt. 6Ott-tartózkodásuk alatt elérkezett a szülés ideje. 7Mária megszülte elsőszülött fiát, bepólyálta és jászolba fektette, mert nem jutott nekik hely a szálláson.]

Mert mi az, egy istállóban szülni, ahhoz képest, hogy valami távoli császár parancsára, otthonomat, segítőimet elhagyva, kilencedik hónapos terhesen végig kell kúsznom Palesztinán! Akár gyalog, akár szamárháton kínzás. A napokban találkoztam két olyan barátnőmmel is, akik karácsony környékére várják a babájukat, és bizony felfrissítették az emlékeimet, ha esetleg így hathónaposan én magam nem lennék elég együttérző szegény Máriával.
Jó dolog a várakozás, és az egyház emlékeztet, hogy az öröm mellett az advent a bűnbánat és a böjt ideje is, amelynek előképe lehet ez a vezeklés - vagy itt helyénvalóbb inkább áldozatról beszélni - végigjárni ezt a küzdelmes utat a korabeli körülmények között.
Ha megengedőbbek vagyunk, és lazítunk azon a mítoszon, hogy a Szent Család, éppen megérkezve Betlehembe, kétségbeesve zörget éjszakai szállásért a vajúdó Máriával, és bekalkuláljuk az időbeli sűrítést, akkor is az utolsó várandós hónapok egyikére esett az utazás, ami mindenképp kemény próbatétel.

Csupán a férfiközpontú teológiai gondolkodásnak tudom be, hogy ez a hosszú, küzdelmes utazás kiesett a karácsonyi (akár csak a népi) emlékezés köréből. 

Máriára együttérzéssel emlékezve adom tehát nektek a következő feladványt, amit ebben a formában találtam a Felső-krisztinavárosi Plébánia honlapján. Kiegészíteném azzal, hogy ha az ember átlagsebessége 5.5 km/h is, egy kilencedik hónapos terhes nőé biztosan nem, ezért várom a matematikai mellett a reális megoldásokat is!


















A térkép segítségével számold ki milyen messze van Názáret Betlehemtől!
…………………………………


Mennyi ideig tartott az út, ha az ember sebessége 5,5 km/h.
……………………………………….
Vedd figyelembe:
-          Szombaton a zsidó vallásuak nem közlekednek.
-          A szombat ünnepe pénteken az esthajnal csillag felkeltétől szombaton az esthajnal csillag felkekeltéig tartott
-          Jézus korában csak nappal közlekedtek az emberek.

3 megjegyzés:

Szofi írta... [Válasz erre...]

Nohát, mivel nem tolonganak megfejtők, elárulom, hogy legalább 150 km Názáret Betlehemtől, ennyit kellett megtennie a várandó Máriának és Józsefnek.
Hogy minden mennyi időbe telhetett, azt már nem számolom ki helyettetek, de egy advent bőven kitelik belőle.

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Ó, most akartam megnézni a guglival! Vajon napi 10 km-t mehettek? (Mondjuk én 9 hónaposan a tőlünk 300 méterre lévő kórházba is alig bírtam eltotyogni - és szamárháton se hiszem, hogy sokkal kellemesebb lett volna).

Bélád írta... [Válasz erre...]

számolást ne várj tőlem most, de egyébként ezt éppen Zorka tette fel, ezt a kérdést tavaly, képzeld! és ahogy visszagondoltam, hogy fél napot utaztunk busszal Názáretből Betlehembe, mikor ott jártam, hát én is jól elgondolkoztamezen! Mintha elszamaraznánk Pécsről Székesfehérvárra mondjuk. Hát ötperces fájásokkal ez az egész elég horror...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...