2013. június 6., csütörtök

Liszt Ferenc találkozásai az árvízzel

Szerző: Lotte


Bajban ismerszik meg az ember, a hazafi. Így volt ez régen is, így van ma is. Egyik legnagyobb géniuszunk, Liszt Ferenc lelkét kétszer is megérintette a pusztító áradás.
Mikor a hazájától távol élő művész értesült az 1838. márciusi 13-i nagy pesti árvízről (melyben mintegy ötvenezer ember maradt hajlék nélkül) elhatározta, hogy mihamarabb Bécsbe utazik, és koncertet ad az árvíz károsultjai javára. Nem egészen egy hónap múlva, április 9-től május 25-ig hangversenysorozatot adott, melynek bevételét az árvíz károsultjainak ajánlotta fel.  A nyolc bécsi koncert bevételéből származó 25 ezer aranyforint a legnagyobb korabeli magánadományt jelentette. 
Pesti árvíz
A tragikus esemény döbbentette rá igazán magyarságára a zseniális előadóművészt és zeneszerzőt, aki ezekben az években egyébként alig tartott kapcsolatot hazájával. A pesti árvíz kapcsán így írt: "...A hír nagyon megrázott (...) a felindulások és érzelmek hatására világossá vált számomra annak szónak az értelme: hazám".  Aztán így folytatta: „Ó, távoli vad hazám! Ismeretlen barátaim! Távoli és nagy családom! Fájdalmaid visszavezettek hozzád és legbensőbb érzéseimben találva megszégyenülten hajtom le fejemet, hogy téged oly soká feledni tudtalak […] én is ehhez az ősi és erős fajtához tartozom, én is ennek az őseredeti, megszelídíthetetlen nemzetnek vagyok fia”
Szegedi áradás



A pesti csapást szinte napra pontosan 41 évvel követően (1879. március 12-én éjjel) a Tisza lépett ki medréből és  öntötte el Szegedet, teljesen romba döntve a várost, elpusztítva annak szinte minden épületét (mintegy 60.000 ember vált hajléktalanná). A tragédia híre bejárta az egész világot, segítő adományok érkeztek annak szinte minden részéről. Erre az alkalomra Liszt Ferenc - aki ekkor a már a budapesti Zeneakadémia tanára volt - azon túl, hogy segítette a város eredményes újjáépítését egy zeneművet is komponált, "Revive Szegedin!" (Éljen újra Szeged!) címmel. (Érdemes kattintani és meghallgatni!)
Ez a mutatós darab is egy árvíz "hordaléka". Most hál' Istennek jóval kisebb a baj, de talán ma is születnek hasonló kis csodák.















0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...