2013. szeptember 24., kedd

Hogyan neveljünk gyereket?

Szerző: Lotte   

Pofonegyszerű, nem?

Gyakran elfog a kétség: valamit nem jól csinálok... De vajon hogyan kellene igazán jól nevelni a gyerekeimet? Most néhány okos ember gyerekneveléssel kapcsolatos megállapítását szemlézem, melyekből ha más nem is, egy kétségbeejtő vigasztaló dolog biztosan kiderül: nincs tuti recept.
Csak a kérdések száma nő.

Befektetés a jövőbe?

"Ha a szülő üzleti befektetésnek tekinti a gyereknevelést, a legnagyobb mértékben pórul jár. Ha bármiképpen, nemcsak üzletileg, tehát nem pénzben kifejezhető módon, de érzelmileg akar hasznot, például ideái tovább plántálásában, vágyálmainak kiélésében -akkor is a legnagyobb mértékben pórul jár. (...) A gyerek mindennap kifizeti saját magát. A szülő egy főkönyvi lapot tart a gyermeke számára: egyik oldalon beírja, amit ráköltött s amit rápazarolt, a másik oldalon felrója, mit vár ezért viszonzásul. Az én tanácsom az, s én amennyire emberileg lehetséges, ezt végre is hajtottam: a szülő mindennap zárja le a számadást, írja be egyenlegül, hogy: van gyermeke. Ez az öröm mindent ki kell, hogy fizessen." (Móricz Zsigmond)

A lét határozza meg a gyereknevelést - vagy terelgetés egy szép, új világ felé?

"Gyermekneveléskor emlékeznünk kell, hogy nem a jelenlegi életre nevelünk, hanem a jövőbelire, jobb állapotára az emberi fajnak, vagyis olyan életre, amelyben az élet minősége jobb. De a szülők a gyermekeiket rendszerint úgy nevelik, hogy csak a jelen elvárásoknak feleljenek meg, bár ez rongált. Mi a jövőre való gyerekneveléssel jobbítjuk meg a világot." (Immanuel Kant)

Szájtépés, de minek?

"A gyereknevelésben nem beszélni kell. Mondhatsz, amit akarsz, úgysem a szavaiddal - az életeddel mutatsz példát." (Nyírő József)

Be happy?

"... a boldog anya valószínűleg jobb anya, mint a boldogtalan." (Russell)
Próbálj jó lenni?

"A gyermek egész erkölcsi nevelése a jó példára redukálódik. Éljetek helyesen, vagy legalább igyekezzetek helyesen élni, és amennyire sikerül ez, gyermekeiteket is annyira fogjátok jól nevelni."
(L. N. Tolsztoj)

Ahogy esik, úgy puffan? 18 év után vég lenne?
 
"Gyakorlatias elképzeléseim vannak a gyereknevelésről. Minden gyerek szobájára kiteszek egy cetlit: Ellenőrizni 18 év múlva." (Erma Bombeck)

 
 





 

2 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Kedves Lotte,
tapasztalatból mondom, fölösleges recepteket keresni, lehet, hogy ezek az egyébként okos emberek elviselhetetlen szülők voltak, vagy lettek volna.Úgyis olyan szülők vagyunk, amilyen emberek.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

A legnagyobb hatású vonatkozó mű Benjamin Spock csecsemő- és gyermekgondozással foglalkozó könyve volt, aki ezt írta: "Nem kell félni attól, hogy szeresse, hogy örömét lelje a szülő a vele való együttlétben. Minden újszülött igényli, hogy mosolyogjanak rá, beszéljenek hozzá, játsszanak vele, dédelgessék – gyengéden, szeretettel –, éppen úgy, ahogy igényli a vitamint és a kalóriát. Így válik olyan emberré, aki szeret másokat, és élvezni tudja az életet. Az a gyermek, aki nem kap szeretetet, érzéketlen felnőtté válik.” Teljesen egyet lehet érteni vele. Aztán az unokája (tévesen a fiáról szokták írni) öngyilkos lett. Nos, ennyit a gyereknevelésről elméletben és gyakorlatban...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...