2013. október 21., hétfő

Háry János vitéz

Szerző: Lotte 

 
A hétvégén egy kisebb gyerekcsapatot vittünk az Erkel Színházba, a Háry Jánosra. Kodály Zoltán daljátéka a nagyobbacskákat (harmadikos korosztály) már mindkét felvonásra lekötötte, az apróbb nép némi zizgéssel bár, de szintén jól bírta a magyar fül számára kedves kulturális kiképzést.
Elsőosztályos kisfiamat meg is ihlette az előadás, s megalkotta a mi hős jánosaink, Háry János és János vitéz különös egyvelegét. (Érthető is ez a bájos keveredés, hisz mindketten katonáskodtak, ráadásul a franciákkal is összetűzésbe keveredtek, s Iluska és Örzse alakja közt is van némi hasonlóság. Az pedig, hogy mindkét huszár János névre hallgat, végképp összezavarhatja az ember gyerekét.)

Így született meg tehát legó kollekciónk új darabja. Számtalan angry birds mutáció után végre elkészült a várva-várt nemzeti karakter: Háry János vitéz figurája, ami alább látható (Jánosunk épp lepihent az ágyunkon, ezért piros papírköpönyege nem érvényesülhet teljes pompájában):




A gyermeki emlékezet nagyszerűségét mutatja, hogy a "Sej, Nagyabonyban csak két torony látszik..." kezdetű  népdalfeldolgozást a másnap reggeli kakaó mellett szinte hibátlanul adta elő házi gyermekkórusunk. Bámulatos!

Hogy egy kissé ti is katonás jókedvre derüljetek így hét elején, íme egy kis kedvcsináló a műből, a szívet dobogtató Toborzó formájában:





 

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...